POŽAR IN GAŠENJE V KUHINJAH

požar v kuhinjiPožari v kuhinjah so vzrok številka ena pri domačih požarih in poškodbah, ki se zgodijo v domačem okolju. Vzrok požarov v kuhinjah je največkrat kuhanje brez nadzora. Pomembno je, da smo pozorni, ker le tako lahko preprečimo morebitni požar v kuhinji.

 

Poglejte si kuhinjske varnostne nasvete.

 

 

Kaj moramo vedeti?

  • Bodimo na preži! Če smo zaspani ali smo uživali alkohol, ne uporabljajmo kuhalne plošče, štedilnika ali pečice.
  • Ostanimo v kuhinji medtem ko kuhamo, cvremo ali pečemo na žaru.
  • Če hrano dušimo, pečemo ali pražimo, ostanimo v kuhinji in redno preverjajmo kaj se dogaja s hrano, ki jo pripravljamo. Najbolje je uporabiti kuhinjski časomer, da nas spomni kdaj je priprava hrane zaključena.
  • Hranimo vse stvari, ki se lahko vnamejo, kot na primer kuhinjske rokavice, krpe, brisače, leseni pribor, embalažo hrane ali zavese, stran od naše kuhalne površine.

 Če se zgodi požar v kuhinji?

Gašenje požaraZačetni požar v kuhinji lahko pogasimo ali omejimo sami.

Za začetno gašenje požara lahko uporabimo naprave in priročna gasilna sredstva, kamor spadajo gasilnik, kuhinjska pokrovka, požarna odeja, vedro z vodo in podobno.

 

 

  • Najprej poskrbimo, da vsi ostali stanovalci zapustijo stanovanje in da je naša pot na prosto brez ovir.
  • V bližini vedno imejmo kuhinjsko pokrovko, saj nam je lahko v pomoč v primeru, da maščoba v ponvi zagori. Ogenj zadušimo tako, da postavimo pokrovko na ponev in izklopimo kuhalno ploščo. Posoda naj ostane pokrita dokler se popolnoma ne ohladi.
  • Če pride do požara v pečici, jo izklopimo in pustimo vrata pečice zaprta.
  • Če ugotovimo, da ognja ne moremo pogasiti sami, takoj zapustimo prostor! Ko odidemo, zaprimo vrata za seboj, da omejimo ogenj na en prostor.
  • Nato pokličimo številko 112.

 

OljeOlje je ključna sestavina, ki jo najdemo v večini današnjih kuhinj.

Naj recept zahteva pečenje, praženje ali cvrtje, olje pri kuhanju uporabljamo praktično vsak dan.

Ko za pripravo svojih obrokov uporabljamo različna olja, kot so olivno, sončnično, sezamovo, kokosovo, repično…, upoštevajmo naslednje varnostne nasvete:

 

 

  • Nikoli ne zapuščajmo kuhinje medtem ko cvremo hrano.
  • Bodimo pozorni na to kaj pražimo. Če opazimo oblak dima ali zavonjamo zažgano olje, takoj izključimo kuhalno ploščo in/ali previdno odstranimo ponev z gorilnika. Dim je opozorilni znak, da je olje prevroče.
  • Olje segrevajmo počasi do temperature, ki jo potrebujemo za cvrtje ali praženje.
  • Hrano dodajajmo v lonec ali ponev nežno, da olje ne poškropi okolice.
  • Poleg naše posode za kuhanje, naj bo vedno pripravljena kuhinjska pokrovka. Če olje ali maščoba zagori, potisnimo pokrovko nad ponev in izklopimo kuhinjsko ploščo. Ne odstranjujmo pokrovke, ker lahko ogenj znova zagori. Posoda naj ostane pokrita dokler se popolnoma ne ohladi. Nikoli ne polivajmo vode na ogenj, gasilni aparat pa uporabimo v razdalji najmanj 1 meter. Napotke za varno gašenje najdete v prispevku Uporaba gasilnika v gospodinjstvu”.
  • Če ogenj ne ugasne, skupaj z ostalimi stanovalci zapustimo stanovanje in pokličimo gasilce na 112.

 

Dejstva in številke o požarih v kuhinji

V študiji, ki jo je objavila Komisija potrošnikov za varnost izdelkov iz ZDA,  so ugotovili, da je 75% kuhinjskih požarov nastalo zaradi vžiga hrane, od tega so jih 43 % povzročila jedilna olja. Kar 63 % kuhinjskih požarov je nastalo pri cvrtju hrane.
V zadnjih desetih letih je bil eden od štirih kuhinjskih požarov povzročen z vžigom olja ali masti. Ena od treh prijavljenih požarnih poškodb, je nastala prav v kuhinjskih požarih.

 

Business_Icons7NAJ OGENJ NE UNIČI VAŠE KUHINJE!

Gasilniki so zelo koristni predvsem pri gašenju požarov v začetni fazi, vendar pa je to uspešno le s pravim tipom gasilnika.

2 l gasilniki s peno se uporabljajo v gastronomiji in zasebnih kuhinjah, saj so posebej zasnovani za zaščito prostorov ogroženih z ognjem jedilnih olj in maščob. Z njimi lahko gasimo tudi električne naprave pod napetostjo do 1000 V.

 

2kg na peno-akcijaZa vašo varnost v kuhinji si priskrbite priročen 2l ABF gasilnik. V naši ponudbi je do 1. septembra 2015 na voljo po ugodni ceni, 39 EUR z DDV.

 

Osnovne značilnosti gasilnika na peno:

  • Enostavno in ergonomsko delovanje.
  • Zelo učinkovit pri gašenju požarov z jedilnimi olji in maščobami.
  • Zaščitni sloj gasilnega sredstva preprečuje ponovni samovžig.
  • Konstrukcija ventila omogoča začasno prekinitev gašenja.
  • Možnost večkratnega polnjenja.

 

Ne pozabite, le vzdrževani in pregledani gasilniki zagotavljajo njihovo pravilno delovanje!

Za nakup gasilnika, servis ali ponovno polnjenje nas kontaktirajte na [email protected] ali ali  na 01/563 50 36.