Prodaja gasilnikov vseh vrst in velikosti ter hidrantne opreme

Smo prodajalec za gasilnike:  FIPIS Slovenija (GEN gasilniki), PASTOR Hrvaška, GLORIA Nemčija, TOTAL Nemčija, MOBIAK Grčija, PROTEX Nemčija, ANAF Italija, NEURUPPIN Nemčija, IBS Nemčija, BETA Češka in Červinka Češka.

Gasilna oprema za gašenje je opremljena po standardu SIST EN 3 in vsebuje kontrolne nalepke o brezhibnem delovanju.

 Gasilniki

razredi pozarovGasilniki oziroma gasilni aparati so zelo koristni predvsem pri gašenju požarov v začetni fazi, vendar pa je to uspešno le s pravim tipom gasilnika. Glede na vrsto gorljive snovi ločimo različne razrede požarov, ki so označeni s črkami A, B, C, D in F.

 

Za vsak razred se uporabljajo posebna gasilna sredstva s posebnimi gasilnimi lastnostmi.

 

Izbira gasilnika

Gasilniki so polnjeni z različnimi gasilnimi sredstvi in so različno učinkoviti. Vrsto gasilnika izberite glede na pričakovani razred požara. Glede na vsebino gasilnega sredstva kategoriziramo gasilnike na:

Gasilniki z gasilnim praškom
Gasilniki z večnamenskim ABC praškom  so namenjeni gašenju požarov trdih snovi (razred A), vnetljivih tekočin (razred B) in plinov (razred C). Gasilniki z gasilnim praškom so zelo učinkoviti in so najbolj primerni za uporabo na prostem ali v večjih prostorih (vozila, počitniške prikolice, skladišča, pokrita parkirišča, hale,…). Njihova pomanjkljivost je v tem, da umažejo okolico žarišča požara in lahko povzročijo dražeče občutke pri ljudeh.

ABC gasilniki z gasilnim praškom delujejo tako, da ohladijo in zadušijo ognjene zublje. Ko se prašek stopi, žarišču odvzame toplotno energijo in tvori slano plast, ki prepreči dotok kisika. ABC gasilnikov z gasilnim praškom ne smete uporabljati pri visoki napetosti (čez 1000 V), pri uporabi na električnih napravah z nizko napetostjo (pod 1000 V) pa je treba imeti varnostno razdaljo vsaj 1 meter.

Novejše verzije gasilnikov z gasilnim praškom so pod stalnim tlakom potisnega plina dušika (N2), kar nam kaže manometer. Manometer nam pove ali je pritisk potisnega plina še dovolj visok za normalno uporabo gasilnika.

 

Prednosti gasilnikov z gasilnim praškom:

 • cenovno dostopni in enostavni za uporabo,
 • širok spekter uporabe glede na tip požara katerim je namenjen (razred A, B in C),
 • primerni za uporabo na prostem.
Gasilniki z ogljikovim dioksidom
Gasilniki z ogljikovim dioksidom so namenjeni gašenju požarov vnetljivih tekočin (razred B) in vnetljivih plinov (razred C). Ogljikov dioksid je gasilno sredstvo brez škodljivih ostankov, zato te gasilnike uporabljamo tam, kjer ne želimo imeti nobenih ostankov gasilnega sredstva. Ker je neprevoden za električni tok, lahko brez posledične škode gasimo električne naprave do 1000V, vnetljive tekočine in plinaste snovi. Najbolj pogosta uporaba je v računalniških centrih, delavnicah z računalniško in električno opremo, telefonskih centralah, laboratorijih, arhivih…

Pri gašenju z gasilnikom nikoli ne smemo gasiti ljudi in živali, saj lahko ohlajen CO2 pusti resne posledice na zdravju.

Gasilniki z ogljikovim dioksidom delujejo tako, da hladijo in ogenj zadušijo. Za gašenje na prostem ni najbolj primeren, ker se hitro razkadi.

 

Prednosti gasilnikov z ogljikovim dioksidom:

 • neprevodni za električni tok,
 • primerni za gašenje v zaprtih prostorih, gašenje tekočin (bencin, nafta, olja, alkohol..) in naprav pod napetostjo,
 • ob gašenju brez škodljivih ostankov gasilnega sredstva.
Gasilniki s peno
Gasilniki s peno se uporabljajo na zasebnem in obrtniškem področju kot tudi v industriji. Primerni so za gašenju požarov trdih snovi (razred A), vnetljivih tekočin (razred B) in nekateri tudi za gašenje požarov jedilnih olj in maščob (razred F).

Gašenje s peno deluje tako, da pena ogenj zaduši. Ker pena vsebuje vodo, te gasilnike ne smemo uporabljati za gašenje naprav pod električno napetostjo in električnih instalacij. Zelo primerni pa so za gašenje požarov vnetljivih tekočin, saj se zaradi penečega sredstva zmanjša površinska napetost vode, ki v primerjavi s čisto vodo bolje prodre v tesno zbite snovi. Maksimalno 9 l vode povzroči le majhno škodo. Pri gorečih tekočinah tlak hlapov tako pade, da goreča tekočina ne more več proizvajati zadostne količine gorljivih hlapov. Pena pa hkrati ustvari penasto preprogo, ki ne prepušča kisika.

Dobijo se tudi aparati z zaščito pred zmrzaljo za zunanjo montažo, saj lahko ob temperaturi -5 C in nižje vsebina gasilnika zamrzne.

 

Prednosti gasilnikov s peno:

 • primerni za gašenje gorljivih trdih snovi (razred A), vnetljivih tekočin (razred B), jedilnih olj in maščob(razred F),
 • preprečujejo ponoven vžig,
 • lažje in enostavnejše čiščenje okolice požara v primerjavi z uporabo gasilnega praška.
Gasilniki z vodo
Primerni so le za gašenje požarov gorljivih trdih snovi (razred A).

Pri uporabi gasilnih aparatov z vodo na električnih napravah z nizko napetostjo (pod 1000 V) je potrebno imeti varnostno razdaljo vsaj 1 meter, pri napravah z visoko napetostjo (čez 1000 V) pa se gasilnikov ne sme uporabljati.

Dobijo se tudi aparati z zaščito pred zmrzaljo za zunanjo montažo, saj voda  pri ledišču zmrzne.

 

Prednosti gasilnikov z vodo:

 • primerni za uporabo na prostem,
 • primerni za gašenje gorljivih trdih snovi (razred A).
Gasilniki s specialnim prahom
Primerni so za gašenje požarov lahkih kovin (razred D), saj so polnjeni s posebnim prahom za gašenje kovin (magnezij, aluminij v prahu..).
Gasilniki s penilom Bioversal QF
Gasilniki vsebujejo gasilno sredstvo Bioversal QF, ki je okolju prijazno, saj je dermatološko neoporečen in pri uporabi ščiti življenjski prostor rastlin, živali in mikroorganizmov. Gasilno sredstvo Bioversal QF ob uporabi ne vpliva na kakovost vode in naravno ravnotežje vodnega režima, zato ima prednost pri uporabi v naravnem okolju.

Primerni so za gašenje požarov trdih snovi (razred A), vnetljivih tekočin (razred B), jedilnih olj in maščob (razred F) in ekološkemu odstranjevanju vseh vrst onesnaženj z razlitimi gorivi, olji in maščobami na vseh naravnih površinah.

Gasilo sredstvo Bioversal QF  ima sposobnost ohlajevanja in stabilizira gorljive konstrukcije zgradb, omejuje razvoj dima, preprečuje ponovni vžig ter posredno s tem ščiti ljudi.

 

Prednosti gasilnikov s penilom Bioversal QF:

 • odlična alternativa gasilnikom na prašek,
 • so ekološko neoporečni in gasijo, čistijo in nevtralizirajo,
 • so dermatološko neoporečni in omogočajo dodatno biološko razgradnjo olj in masti;
 • preprečujejo ponovni vžig,
 • imajo izredno hiter učinek hlajenja,
 • lažje in enostavnejše čiščenje okolice požara v primerjavi z uporabo gasilnega praška,
 • idealni za gospodinjstva, saj poleg požarov trdih snovi (razred A) in vnetljivih tekočin (razred B), učinkovito gasi kuhinjska olja (razred F).

Povpraševanje ali nakup

Za povpraševanje oz. nakup:

 • gasilnih aparatov,
 • hidrantnih cevi,
 • prve pomoči in
 • različnih nalepk,

nas pokličite na 01/563 50 36 ali  nam pišite.

Potrebujete izračun potrebnega števila gasilnih aparatov?

Za vaš objekt izdelamo tudi izračun potrebnega števila gasilnih aparatov in montažo po predpisih požarne varnosti. Za ponudbo nas pokličite na tel. 01/563 50 36 ali nam pišite.