Izbira gasilnika

 Gasilniki

Voda je najbolj razširjeno gasilno sredstvo, vendar nam pri začetnih in manjših požarih ne koristi vedno. Pri požarih na notranji opremi je vprašljiva tudi njena učinkovitost, še posebej na akustičnih napravah, beli tehniki, računalniški opremi in podobnih napravah.

Ob gašenju olja moramo biti izjemno previdni, da ne bi z napačnim ravnanjem požara še razširili, najnevarnejša pa je uporaba vode. Ta namreč v gorečem olju povzroči pravo eksplozijo olja in ognja.

Električne oziroma elektronske naprave lahko gasite z gasilniki na CO2, ABC-prašek ali vodo (naprave do napetosti 1000 voltov lahko na določeni razdalji gasite z vodo skladno z navodili na gasilniku). Z vodo nikoli ne gasite gorečega olja, saj lahko povzročite maščobno eksplozijo. Goreče olje pogasite najhitreje, če ponev z oljem pokrijete s pokrovko, vlažno bombažno krpo ali požarno odejo.

 

Izbira gasilnika

Pri nakupu gasilnika je pomembno, kaj želimo zavarovati z njim: stanovanje, manjšo ali večjo stanovanjsko hišo, gospodarsko poslopje, delavnico, počitniško hišo, motorni čoln, motorno barko….

Za pomoč pri izbiri si oglejte spodnjo tabelo:

Nakup ali servis gasilnika

Najpogostejše napake pri uporabi gasilnika:

  1. Ko ga potrebujemo, ga ni nikjer, nekje je založen ali nameščen na neprimernem mestu.
  2. Ne deluje, ker ni redno pregledan in vzdrževan.

Za rešitev teh težav nas pokličite na tel. 01/563 50 36 ali nam pišite.