Mesec pozarne varnostiOktober je tradicionalno mesec požarne varnosti. V letošnjem letu je tema evakuacija, s poudarkom na njenem praktičnem izvajanju.

Letošnji namen projekta je, spodbuditi lastnike ali uporabnike objektov, da vaje evakuacije organizirajo in izvedejo ter da se jih udeleži čim večje število oseb.

Namreč, Pravilnik o požarnem redu (Uradni list RS, št. 52/07, 34/11 in 101/11) določa, da morajo lastniki ali uporabniki objektov, za katere je treba izdelati načrt evakuacije, najmanj enkrat letno izvesti praktično usposabljanje za izvajanje evakuacije iz objekta ob požaru.

 

Oglejte si gradiva o evakuaciji:

 

ogenj ikonaČe pride do požara, ne smemo izgubljati časa. Zakaj je priporočljivo, da si naredimo domača navodila za ravnanje in ukrepanje v primeru požara in načrt za varen pobeg oziroma evakuacijo, si oglejte v prispevku Domači evakuacijski načrt.

 

ogenj ikonaNaredite domači evakuacijski načrt … …to vam lahko reši življenje! Vzemite si nekaj minut in skupaj z družino pripravite domača navodila za ravnanje in ukrepanje v primeru požara in načrt za varno evakuacijo.

 

ogenj ikonaZačetni požar lahko pogasimo sami.  Če imate možnost, se udeležite prikaza gašenja z gasilniki in poskusite tudi sami rokovati z njimi. S tako pridobljenimi izkušnjami boste ob požaru znali hitro in pravilno uporabljati gasilnik. Poglejte si navodila za gašenje z gasilnikom.