Če pride do požara, ne smemo izgubljati časa. Zato je priporočljivo, da si naredimo domača navodila za ravnanje in ukrepanje v primeru požara in načrt za varen pobeg oziroma evakuacijo.

Domaci evakuacijski nacrtNarišite tloris vašega doma, kjer sta označeni dve poti iz vsake sobe, še posebej bodite pozorni na spalne prostore. Z vsakim članom gospodinjstva se pogovorite o teh evakuacijskih poteh in določite prostor izven vašega doma, kjer se v primeru požara zberete in počakate na gasilce.

Takšno ravnanje vam omogoča, da se preštejete in obvestite gasilce, če bi kdo ostal ujet v goreči stavbi.

 

 

Vaš domači evakuacijski načrt ter požarno vajo preizkusite 2x letno in ne pozabite, da požarna vaja ni dirka, zato se umaknite na varno hitro, a previdno. Pretvarjajte se, da luči ne delujejo in da so nekateri izhodi blokirani z ognjem in dimom, zato za varen izhod uporabite nadomestne evakuacijske poti.

Business_Icons7
Natisnite predlogo za izris vašega evakuacijskega načrta

 

 

Bodite pripravljeni

tlorisPrepričajte se, da vsi v gospodinjstvu lahko hitro odklenejo vsa vrata in okna, tudi v temi. Če imate okna ali vrata opremljena z varnostnimi palicami ali ostalimi pripomočki za preprečevanje vloma, morajo biti opremljeni z napravami za hitro sprostitev. Vsak član gospodinjstva bi moral vedeti, kako jih uporabljati.

Če živite v večstanovanjski stavbi, uporabite stopnice za pobeg. V primeru požara nikoli ne uporabljajte dvigala. Ta se lahko ustavi med nadstropji ali vas popelje v nadstropje, kjer gori.

Če živite v dvonadstropni hiši in je edini možen izhod skozi okno, se prepričajte ali obstaja varen način, da dosežete tla. Naredite posebno ureditev za otroke, starejše in ljudi s posebnimi potrebami. Osebe, ki imajo težave pri gibanju, naj imajo telefon v svojem spalnem delu. Če je le mogoče, naj spijo v pritličnih prostorih.

Preverite vrata, predno jih odprete. Kleče ali čepe pred vrati sezite tako visoko kot lahko in se s hrbtno stranjo dlani dotaknite vrat, njegovih okvirjev in prostora med vrati. Če so vrata vroča, uporabite drugo evakuacijsko pot, v nasprotnem primeru pa jih previdno odprite.

112Če ste ujeti, zaprite vsa vrata med vami in ognjem. Z brisačami ali odejami prekrijte vse morebitne razpoke ali luknje, da preprečite vstop dima. Počakajte ob oknu in signalizirajte na pomoč s svetlo krpo ali svetilko. Če se v sobi nahaja telefonu, nemudoma pokličite številko 112 in povejte:

  • Kdo kliče
  • Kje gori
  • Kaj gori
  • Kakšen je obseg požara
  • Ali so ogroženi ljudje in živali

 

Hitro pojdite ven

dimV primeru požara se ne ustavljajte in ne poskušajte rešiti lastnino ali domače živali. Pojdite neposredno na prostor, ki ste ga določili za zbirališče v primeru požara, nato pokličite 112 in počakajte gasilce.

Med požarom je najčistejši zrak blizu tal, zato se plazite nizko, pod dimom, saj dim vsebuje smrtonosne pline.

Če naletite na dim, ko uporabljate vaš primarni izhod, uporabite nadomestno evakuacijsko pot. Če je vaš edini izhod možen le skozi dim, se plazite po rokah in kolenih, s sklonjeno glavo 30 do 60 cm nad tlemi.

 

Ostanite na prostem

Ko ste varno prišli iz vašega doma, ne hodite nazaj iz kakršnega koli razloga, saj sta brez izkušenj in zaščitne opreme, vročina in dim požara nepremagljiva. Če so v požar ujeti ljudje, prepustite njihovo reševanje gasilcem, saj so usposobljeni in imajo zaščitno opremo, ki je potrebna za vstop v goreče stavbe.

 

Živite varno

hišaVeč kot polovica vseh smrtnih požarov v gospodinjstvih se zgodi ponoči, ko ljudje spijo. Dimni alarmi opozorijo prebivalce preden jih ujame ali premaga dim. Z dimnimi alarmi je vaše tveganje smrti v domačem požaru zmanjšano skoraj za polovico. Dimne alarme je priporočljivo namestiti v vsakem prostoru, na vseh nivojih vašega doma, tudi v kleti. V tem primeru ne pozabite na mesečna testiranja in menjavo baterij v alarmu 1x letno.