KAKO GASITIOgenj se lahko hitro razvije v požar, zato je ustrezen odziv odločilnega pomena. Če pustimo, da se požar razplamti, lahko ogrozi življenja in povzroči veliko škodo. Zato je pomembno, da ob nastanku požara čim prej ukrepamo.

Za gašenje začetnih in majhnih požarov so najprimernejši in najpogosteje uporabljeni gasilniki. Za pravilno in učinkovito ukrepanje je pomembno vedeti, kaj gori. Gasilniki so polnjeni z različnimi gasilnimi sredstvi in so lahko različne velikosti.

 

Več si lahko preberete v prispevku Ste izbrali pravi gasilnik? in na spletni strani.

 

 
 

Osnovna pravila pri gašenju požarov z gasilniki

 • PRAVILNO gašenje

  PRAVILNO gašenje

  NAPAČNO gašenje

  NAPAČNO gašenje

  Vedno gasite tako, da se je mogoče umakniti.

 • Vedno gasite v smeri vetra.
 • Gasiti začnite na sprednjem robu požara in vsaj tri korake od požara.
 • Pri gašenju bomo najbolj uspešni, če bomo ročnik gasilnika usmerili v gorečo snov in ga pomikali levo in desno po plamenu.
 • Gašenje je učinkovitejše, če gasi več oseb hkrati.
 • Iztekajočo vnetljivo tekočino začnite gasiti na mestu, kjer izteka.
 • Po vsakem gašenju poskrbite za ponovno polnjenje gasilnikov in jih namestite tja, od koder ste jih vzeli.

 
 
 

prikaz gasenja-akcija1Tudi na ravni podjetja je zagotavljanje požarne varnosti izredno pomembno. Zadostna raven požarne varnosti zagotavlja varnost ljudi, premoženja in okolja.

Osnovno pravilo pri uporabi gasilnika je upoštevanje in sledenje navodilom proizvajalca, ki so navedena na nalepki gasilnika. V primeru požara navadno nimamo časa brati navodil, je priporočljivo, da se z njimi seznanimo prej.

V ta namen smo za vas pripravili praktičen prikaz gašenja z gasilniki, da se vaši zaposleni znebijo strahu pred gasilnim aparatom in v primeru nevarnosti znajo pravilno ukrepati in pogasiti začetni požar.