V mesecu oktobru obeležujemo mesec požarne varnosti, katerega glavna tema letos je ozaveščanje o gorenju baterij.

Ste vedeli, da lahko litij-ionske baterije, ki se nahajajo v mobilnih telefonih, računalnikih, električnih kolesih/skirojih ipd., zagorijo? Njihova posebnost je v tem, da lahko shranijo več energije kot navadne, prav tako pa se jih da ponovno napolniti.

Razlogi, zakaj lahko pride do požara so lahko različni. Najpogosteje je vzrok v nepravilnem polnjenju in shranjevanju, mehanskih poškodbah ali okvarah in v uporabi nekakovostnih materialov. V baterijah se lahko zgodi napaka, ki poskrbi za pregrevanje naprave, kar posledično pripelje do temperaturnega pobega in nastanka požara. Podobno se lahko zgodi tudi zaradi prenapolnjene baterije ali kratkega stika.

Pomembno je vedeti, da poškodovane baterije niso primerne za uporabo.

Kako lahko sami poskrbimo za varno uporabo?

  • Tovrstnih naprav ne polnite ponoči, polnite jih ko ste prisotni v prostoru.
  • V prostore, kjer polnite naprave z litij-ionskimi baterijami namestite javljalnik dima.
  • S polnjenjem prenehajte, če zaznate čuden (pekoč) vonj, opazite dim, če se baterija oz. polnilna baterija pregreva ali spremeni obliko.
  • Baterije hranite na sobni temperaturi in izven dosega otrok in domačih živali.
  • V njihovi bližini ne shranjujte gorljivih ali vnetljivih predmetov.

Kaj pa, če do požara vseeno pride?

Litij-ionske baterije so zahtevne za gašenje, saj lahko pride tudi do eksplozije posameznih baterijskih celic. Najpomembnejše je hlajenje. Takoj ko zaznate čuden vonj napravo oz. polnilnik izklopite iz električnega omrežja in umaknite morebitne gorljive/ vnetljive predmete v bližini. Če je do požara že prišlo v namen gašenja uporabite primeren gasilni aparat, požarno odejo, pesek ali zemljo. Gasite le, če je požar še v začetni fazi in za vas ni ogrožujoč. Če temu ni tako nujno pokličite na številko 112.