V skladu s Pravilnikom o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav, skupaj s pripadajočo tehnično Smernico SZPV-407:2012 (požarna varnost pri načrtovanju, vgradnji in rabi kurilnih in dimovodnih naprav),  je potrebno najpozneje do 1. 1. 2017 v prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, namestiti senzorje ogljikovega monoksida (CO).

 
Kaj je detektor ogljikovega monoksida (CO)?

Detektor ogljikovega monoksida je naprava, ki stanovalce opozori, da se je raven ogljikovega monoksida v prostoru dvignila na raven, ki je nevarna za zdravje. Glede na to da gre za plin, ki nima barve in vonja, je takšen detektor način, da brez nevarnih zdravstvenih težav ugotovimo, da je koncentracija plina pre-visoka.

Detektor naj ima oznako evropskega standarda EN50291, ki potrjuje, da detektor CO ustreza evropskim standardom. Potrebno je opozoriti, da je ogljikov monoksid plin, ki se nabira pri tleh, zato montaža detektorja previsoko ni priporočljiva.

Pravilnik določa, da:

  • se lahko v primeru na novo vgrajenih kurilnih naprav na tekoča ali plinasta goriva v bivalne prostore vgradijo le kurilne naprave, ki obratujejo neodvisno od zraka v prostoru, saj s tem odločilno prispevamo k varni uporabi kurilne naprave.
  • Če gre za na novo vgrajeno kurilno napravo na trdna goriva, je treba poleg zahtev glede zanesljivega dovoda zraka in odvoda dimnih plinov, iz varnostnih razlogov vgraditi še nadzorno napravo, ki uporabnika z zvočnim signalom opozori na morebitno prisotnost ogljikovega monoksida v prostoru (CO senzor).
  • ob spremembah na gradbenih elementih stavbe, ki pomenijo zmanjšan dovod zraka za kurilno napravo (npr. odstranitev odprtin za dovod zraka v prostore, zatesnitev obstoječih oken in vrat ali vgradnja novih s tesnili, vgradnja ali zamenjava raznih naprav z ventilatorji, kot so kuhinjske nape, sušilni stroji z odvodom zraka, ventilatorji na zračnikih za odvod zraka, vgradnja novih ali dodatnih kurilnih naprav, zamenjava dimovodnih naprav), je potrebno ponovno preveriti ali so še zagotovljeni pogoji za varno uporabo kurilnih naprav.
  • se v zaprte prostore ne sme vgraditi grelnikov za ogrevanje stavb, ki nimajo urejenega odvoda dimnih plinov neposredno skozi dimovodne naprave v okolico.

Najkasneje do konca letošnjega leta morajo torej lastniki že vgrajenih plinskih grelnikov in kurilnih naprav na tekoče gorivo, kakor tudi ob vseh drugih že vgrajenih kurilnih napravah, ki namesto zunanjega zraka za svoje delovanje porabljajo zrak v prostoru, namestiti posebna tipala oziroma detektorje ogljikovega monoksida.

 

Kje je priporočeno namestiti detektorje?

Zaradi pravočasnega opozorila na nevarno prisotnost ogljikovega monoksida je priporočeno, da se detektorji namestijo v vseh bivalnih prostorih s kurilno napravo.

  • Vedno namestite detektorje v prostorih, kjer se nahaja kurilna naprava na plin, olje ali drva.
  • Namestite detektorje v dnevni sobi ali v kateremkoli drugem prostoru, kjer se največ časa zadržujete.
  • Z detektorji opremite tudi spalne prostore, ki se nahajajo nad ali poleg prostora, v katerem se nahaja kurilna naprava za ogrevanje in za sanitarno vodo (kurilnica).
  • V prostorih, skozi katere je napeljan dimnik, je prav tako priporočena namestitev detektorjev, saj zaradi poškodb dimnika ali dimniških vrat ogljikov monoksid uhaja v prostor.
  • Če v prostorih uporabljate grelne kurilne naprave (oljne peči ipd.), morate namestiti detektor, ki vas bo opozoril na morebitno prisotnost strupenega plina.

 

Detektor ne odpravi vzrokov za nevarnost

Pomembno se je zavedati, da detektor CO na nevarnost ogljikovega monoksida le opozarja in s tem, upajmo, morebiti prepreči najhujše. Noben detektor pa prisotnosti CO niti ne preprečuje niti ne odpravlja. Skratka detektor opozarja na posledice, ne odpravlja pa vzrokov.

Ne pozabimo, da je najbolj pomembno zagotoviti, da do uhajanja CO v prostor sploh ne pride. Če je sistem pravilno projektiran, če so kurilne, dimovodne ter prezračevalne naprave ustrezno vgrajene in vzdrževane ter če jih pravilno uporabljamo, je možnost za prisotnost CO izredno majhna. Zato je ključnega pomena, da uporabniki kurilnih naprav o posegih v stanovanju, ki spreminjajo tlačne pogoje ( vgradnja zrakotesnih oken, odstranitev rež, vgradnja ventilatorjev, kuhinjskih nap, sušilnih strojev itd.…) obvezno obvestite dimnikarsko službo.

 

Business_Icons6Detektor CO lahko naročite tudi pri nas, v mesecu decembru, po akcijski ceni 41,50 EUR z DDV.  Pokličite nas na tel. 01/563 50 36 ali nam pišite na [email protected].

 

12-10-detektorji-ogljikovega-monoksida1Detektor CO je namenjen odkrivanju povišane prisotnosti ogljikovega monoksida s senzorjem, ki ima 10 letno življenjsko dobo in 10 letno garancijo. Vgrajena Litijeva baterija mu zagotavlja dovolj električne energije za celo življenjsko dobo pri normalni uporabi in za napajanje ne potrebuje menjavanja baterij. Tudi, ko v objektu pride do padca električne energije – alarm deluje.

Detektor je primeren za varovanje pred povišano stopnjo CO v hišah, stanovanjih in apartmajih.

Je enostaven za uporabo in montažo. Detektor odlikuje dolga življenjska doba, izredna zanesljivost, stabilnost in visoka natančnost senzorja za zaznavanje CO. Montaža alarma je izredno preprosta kot tudi sama uporaba. Enostavno ga lahko postavite na polico ali ga obesite na zid. Z zelo močnim piskom opozarja na nevarno povečano koncentracijo CO – preko 85 dB na oddaljenosti 3 m. Vsakih 15 sekund meri in prikaže nivo CO-ja.