Stoječa delovna mesta povzročajo zdravstvene okvare, ki lahko vodijo v poznejšo invalidnost, zato je zelo pomembna podlaga, po kateri delavec hodi. Betonska ali podobna tla so neudobna in so vzrok številnim boleznim skeleta. Z ergonomskimi podlogami je mogoče zmanjšati težave.

Stoječa delovna mesta – preprečevanje zdravstvenega tveganja

Stanje je naravna človekova drža in načelno ne predstavlja nobenega zdravstvenega tveganja za okvare ali poškodbe.

Kljub temu lahko delovna opravila, ki se izvajajo v stoječem položaju in neustrezni delovni površini, povzročijo zdravstvene težave, če so tla na katerih delavec stoji neustrezna- trda. Neustrezna, trdna tla povzročajo večjo aktivnost mišičevja in s tem povečano obremenitev skeleta. Zato je dolgotrajno stanje na betonu ali podobni neprimerni podlagi zelo neudobno, utrujajoče ter povzroča vrsto težav, kot na primer:  bolečine v nogah, zatekle noge, pojav krčnih žil, utrujenost v mišicah, bolečine v križu, napetost v vratu in zatilju ter ramenskem predelu in še mnogo drugih.

To so le najpogostejše tegobe ljudi, čigar delovna mesta zahtevajo stoječe delo.

 

Kako urediti delovno mesto?

Delovna mesta naj bodo urejena tako, da delavec opravlja delo v sedečem položaju, če je to le mogoče. Pri delih in nalogah, kjer ne moremo zagotoviti pretežno ali delno sedečega položaja, naj imajo delavci v bližini na razpolago primerne sedeže.

Tla delovnih prostorov naj bodo toplotno izolirana. Če tla ne odgovarjajo, naj bodo delavcem na razpolago podloge, ki imajo ustrezen koeficient prevodnosti.

 

Ergonomske podloge

Delovna mesta, kjer se delo dalj časa delo opravlja stoje, je zelo priporočljivo opremiti z ustreznimi ergonomskimi podlogami.

Podloge, ki so namensko izdelane za stoječa delovna mesta imajo naslednje prednosti:

  • Preprečujejo utrujenost in bolečine v nogah
  • Preprečujejo zdrs na spolzkih delovnih mestih
  • Povečujejo udobje ter zmanjšujejo napetost v nogah in v skeletu
  • Zmanjšujejo bolniški stalež
  • Preprečujejo poznejšo invalidnost

 

Za delodajalce pa so pomembni tudi ekonomski vidiki:

  • Višja produktivnost
  • Manjša izguba delavcev z bogatimi delovnimi izkušnjami
  • Manjša odsotnost z dela
  • Večja motivacija

 

Naročite ergonomske podloge

Vabimo vas, da si ogledate novost v naši ponudbi, ergonomske podloge, ki jih najdete v naši e-trgovini.

Izbirate lahko med številnimi vrstami delovnih podlog ERGOMAT. Dobavljive so v številnih standardnih velikostih kakor tudi v željeni obliki, širini in dolžini, ki so prilagojene vašemu delovnemu mestu.

E-trgovina

 

 

Posvetite opremljenosti delovnega mesta večjo pozornost, še posebno v panogah, kjer je vsaka izguba delavca zaradi bolniškega staleža večja motnja v delovnem procesu.

Pokličite nas na tel. 01/563 50 36 ali nam pišite na [email protected].